Sebesség teszt

0
S/P
0
Hiba
00:00
Idő

Tippek

Próbáld meg, hogy nem nézel a billentyűzetre. Eleinte nehéz lesz, de ahogy haladsz a feladatokkal, ez egyre könnyebbé válik, és az ujjaidat anélkül fogod tudni mozgatni, hogy gondolkodni kelljen, hogy melyik ujjaddal melyik billentyűt kell lenyomni.
A gépírástanulás során figyeld meg a billentyűzet felett, hogy melyik ujjadat kell használni. Ne aggódj amiatt, hogy hibázol – hiba esetén a program megmutatja, hogy melyik a megfelelő billentyű. Ha megfelelő billentyűt nyomtál le, akkor azt a program zölddel jelöli, ha rosszat, akkor pedig pirossal.
Minden megszerzett tudást próbálj meg azonnal használni a mindennapi számítógépes tevékenységeid során, ennél nincs jobb módszer a gépírás elsajátítására.
Állíts össze egy órarendet! Ha nem készítesz órarendet a tanuláshoz, akkor túl könnyű lesz kifogásokat találni, hogy miért nem gyakorolsz.
Figyelj arra, hogy hány hibát vétesz, és a gépelési sebesség növelése helyett próbálj meg arra koncentrálni, hogy csökkentsd a hibáid számát. A végeredmény megnövekedett termelékenység lesz.
Esetlegesen hasznosnak bizonyulhat, ha halkan mondod a billentyű nevét lenyomás közben. A hibáid ne vegyék el a kedved, a gépírás egy olyan képesség, amely gyakorlással elsajátítható.
Légy türelmes! Miután elsajátítottad a megfelelő billentyűleütési mozdulatokat, a sebesség és a pontosság természetes módon fejlődik.
Csak a billentyű lenyomásához szükséges ujjadat mozgasd. Ne hagyd, hogy a többi ujjad eltávolodjon az alaptartási billentyűkről.
Az ujjaidnak az alaptartási billentyűkön kell lenniük, és a kezednek a billentyűzettel megegyező szögben kell állnia. Ne engedd, hogy a csuklóid ellustuljanak; ne az asztalon vagy a billentyűzeten tartsd őket.
Minden gyakorlatot többször végezz el, amíg elégedett nem leszel a gépelési készségeiddel.
A billentyűket ne üsd le erősen. Olyan kis erőt fejts ki, amennyire csak lehetséges. A szavak között pihentesd mind a tíz ujjadat a billentyűk felületén.
Ahhoz, hogy a billentyűk lenyomása nélkül pihentesd a kezed, ereszd le mind az öt ujjadat egyszerre a billentyűzet bármely felületére.
Minden billentyűt könnyedén, de határozottan nyomj meg, egyszerre csak egy ujjadat használd, és ügyelj arra, hogy ne nyomj le más billentyűket.
Az automatikus ismétlés bekapcsolásához nyomd le az adott billentyűt, és tartsd azt nyomva. Az automatikus ismétlés kikapcsolásához emeld fel az ujjad.
A gépelős játékok a gépelési sebesség és pontosság javításához kínálnak egy szórakoztató lehetőséget. Szórakozz jól tanulás közben!
Az ujjkoordinációs feladatok és a terheléscsökkentő feladatok csökkentik az izomfeszülést, és gyakran mosolyt varázsolnak az arcodra. A vidám hozzáállás és a kellemes környezet szórakoztatóvá teheti a tanulást.
Győződj meg róla, hogy legalább 30 percet szánsz minden leckére.
Ügyelj arra, hogy az ujjaidat olyan közel tartod az alaptartáshoz, amennyire csak lehetséges, és arra, hogy a kezed a lehető legkevesebbet mozogjon a tanulás során.
A gépírástanulás a hibázásról szól, szóval ne bátortalanítson el, ha rossz billentyűt nyomsz le.
Próbálj állandó sebességgel gépelni.
Ha a csuklódat felemeled, az segít, hogy az ujjaid rugalmasan tudjanak mozogni, így gyorsan és pontosan tudják leütni a billentyűket.
A kis- és nagybetűk közötti váltáshoz mindig az ellenkező kezedet használd. Megjegyzés: néhány laptop billentyűzetén a billentyűk közelebb lehetnek egymáshoz.
Ellenőrizd, hogy milyen távol ülsz a billentyűzettől. Állíts a székeden, nehogy túl közel ülj a billentyűzethez; ez egy gyakori probléma. Állíts a monitor dőlésszögén, hogy a fényvisszaverődést minimálisra csökkentsd.
Minél többet gyakorolsz, annál jobban fogsz gépelni, és annál gyorsabb leszel.
Ha nem tudod pontosan, hogy egy betű vagy egy szám billentyűje hol található, nem fogod tudni leütni anélkül, hogy a billentyűzetre pillantanál.
Ha lehetséges, hagyományos billentyűzeten gyakorolj, ne pedig egy laptop billentyűzetén.
A billentyűzetet állítsd kényelmes helyzetbe, és győződj meg róla, hogy az az ujjaidhoz megfelelő magasságban van.
Mielőtt megkezdenéd a gyorsasági tesztet, ügyelj arra, hogy egyenesen ülj, és a lábfejeid vízszintesen helyezkedjenek el a talajon. A könyöködet tartsd a testedhez közel, a csuklóidat egyenesen, az alkarodat pedig vízszintesen, valamint ne felejts el rendszeresen szünetet tartani.
Pihentető gyakorlatok: Mindkét kezeden tárd szét az ujjaidat egymástól távol. Tartsd így öt másodpercig, majd lazítsd el. Ismételd meg háromszor.
A gépelési sebességedet rendszeresen mérd; rendszeresen ellenőrizheted a fejlődésedet az alkalmazásunk segítségével mind sebesség, mind pontosság tekintetében. A percenként begépelt szavak jelzik a gépelési szintedet.
A gépelési teszt két dolgot mér, a sebességet és a hibák számát, így amikor elvégzed a gépelési tesztünket, ne csak a sebességet nézd.
Ha a billentyűzet túl magasan van (a szék túl alacsony), a hibák általában a billentyűzet felső sorában történnek. Ha a billentyűzet túl alacsonyan van (a szék túl magas), a hibák általában a billentyűzet alsó sorában történnek.
Pihentető gyakorlatok: Nyújtsd előre a karodat úgy, hogy a kézfejedet felfelé hajlítod, majd a hüvelykujjadat enyhén húzd hátrafelé és lefelé a másik kezeddel. Tartsd így öt másodpercig, majd lazítsd el. Mindkét kezeden ismételed meg háromszor.
Egy-két hetet is igénybe vehet, hogy elérd a kb. 50 szó/perc sebességet, ha minden nap 30-60 percet gyakorolsz. Légy türelmes!
A csuklóidon és az ujjaidon végezz nyújtógyakorlatokat a gépelési teszt megkezdése előtt.
Ha azt szeretnéd, hogy a gépelés könnyebben menjen, fejleszd az ügyességed. Segíthet, ha gitáron vagy más olyan hangszeren játszol, amelyhez a kezeidet kell használnod.
Pihentető gyakorlatok: Nyújtsd ki mindkét karodat előre úgy, hogy összezárod az ujjaidat, majd a csuklóid forgatásával rajzolj egy kört. Öt kört az egyik irányba, majd ötöt a másikba.
Beszélj a barátaiddal és a családoddal.
Minden leckét fejezz be, majd próbáld meg a gyorsasági tesztet.
A gépírás tanulásánál rendkívül fontos, hogy tartsd magad az órarendedhez, és gyakorolj, egyébként az ujjaid elfelejtik a mozdulatokat.
Pihentető gyakorlatok: Nyújtsd előre a karjaidat tenyérrel lefelé. A kézfejedet emeld fel, mintha valakinek azt mutatnád, hogy álljon meg. A másik kezeddel húzd visszafelé a megemelt kézfejedet. Tartsd így öt másodpercig, majd lazítsd el. Ismételd meg háromszor mindkét kézen.
Ha úgy tanulsz meg gyorsan gépelni, hogy közben a billentyűzetet nézed, a gépelési hibák a valós életben is nehézséget fognak okozni, mivel nem látod a hibákat a képernyőn.
Takard le a kezeidet egy kéztörlővel amíg gépelsz.
Kezdd lassan, és tanuld meg a teljes billentyűzetet, mielőtt megtanulsz gyorsan gépelni.
Ha gépelés fájdalmat okoz, azonnal állj le, és tarts szünetet.
Ha munkahelyi környezetben tanulsz, próbáld meg megbeszélni a munkáltatóddal, hogy biztosítson egy nyugodt időperiódust, amelyben tanulhatsz; az új készséged a munkáltatódnak is közvetlen előnyt fog biztosítani.
Javasoljuk, hogy ne maradj ugyanabban a helyzetben hosszabb ideig. Oszd be úgy a napi teendőidet, hogy a feladatok változatosan legyenek elosztva.
Az is segíthet, ha egy számítógépes alkalmazás figyelmeztet, hogy tarts a gépelésben szünetet.
Pihentető gyakorlatok: Nyújtsd előre a karjaidat tenyérrel lefelé. A kézfejedet engedd le a csuklótól kezdődően. A másik kezeddel húzd visszafelé a leeresztett kézfejedet. Tartsd így öt másodpercig, majd lazítsd el. Mindkét kezeden ismételed meg háromszor.
Mivel az utóbbi években a számítógépet mind a munkahelyen, mind otthon többet használják, a billentyűzethasználat egyre gyakrabban okoz ismétlődő túlerőltetéses sérülést.
A túlerőltetéses sérülés kockázatának csökkentése érdekében kövesd a testtartással, a technikával, valamint a munkaállomás elrendezésével kapcsolatos bevált gyakorlatot, és tarts szünetet rendszeresen.
A csuklódnak, a könyöködnek és a billentyűzetnek egyetlen vízszintes síkban kell lenniük, amely a felkarokkal 90°-os szöget zár be. A képernyő felső éle kb. szemmagasságban legyen.
Ne nézz a billentyűzetre gépelés közben. Csúsztasd körbe az ujjaidat, amíg az alapsor jelzéseit meg nem találod. A billentyűket ne üsd le erősen. Olyan kis erőt fejts ki, amennyire csak lehetséges.
A siker és a fejlődés attól függ, mennyire vagy eltökélt, hogy a tanulás befejezése után is vakon gépelj. Akik nem biztosak benne, hogy megéri, gondolják meg, hogy a megnövekedett termelékenységgel a tanulási időt bőven behozzák pár hét alatt.
A fő billentyűket a Ctrl és az Alt billentyűkombinációkban is hasznos elsajátítani a billentyűkombinációs parancsok miatt.
Ha a valós életben is gyakorolsz, az nagyban hozzájárul, hogy továbbfejleszd a készségeidet, és megerősítsd az önbizalmad.
Rendszeresen tervezz be gépelési teszteket, hogy javítsd a gépelési sebességet.