Snelheidstest

0
WPM
0
Fouten
00:00
Tijd

Tips

Probeer om niet naar het toetsenbord te kijken. Dat zal in het begin moeilijk zijn, maar hoe verder u raakt met de oefeningen, hoe gemakkelijker het zal gaan, en uw vingers zullen op een gegeven moment over de toetsen gaan zonder dat u zich ervan bewust bent welke vinger bij welke toets hoort.
Om te leren typen, kijkt u naar het toetsenbord op het scherm om te zien welke vinger u moet gebruiken. U hoeft niet bang te zijn een fout te maken: als u een fout maakt, laat het programma zien welke toets u wel moet gebruiken. Als u de juiste toets indrukt, wordt dit met groen aangegeven; als u de verkeerde toets indrukt, wordt dit met rood aangegeven.
Probeer om uw pas verworven kennis onmiddellijk toe te passen in uw dagelijkse computergebruik; er is geen beter manier om blind typen te leren.
Maak een planning. Als u geen planning heeft, is het namelijk te gemakkelijk om een excuus te vinden om niet te oefenen.
Houd het aantal fouten dat u maakt bij en probeer vooral om dit aantal te verminderen in verdere lessen. Dat is belangrijker dan uw typesnelheid te verhogen. Dit zal leiden tot een hogere productiviteit.
Misschien vindt u het handig om de naam van een toets hardop uit te spreken terwijl u typt. Laat u niet ontmoedigen door uw fouten; blind typen is een vaardigheid die in de praktijk wordt geleerd.
Wees geduldig. Zodra u de juiste aanslagpatronen onder de knie heeft, komen snelheid en nauwkeurigheid vanzelf.
Beweeg alleen de vinger die u nodig heeft om een toets aan te slaan. Zorg ervoor dat de andere vingers niet afdwalen van de basisrij.
Uw vingers moeten op de basisrij staan en uw handen moeten in dezelfde hoek als het toetsenbord staan. Laat uw handen niet op het bureau of het toetsenbord rusten.
Herhaal elke oefening meerdere malen tot u tevreden bent over uw typevaardigheid.
Sla de toetsen niet hard aan. Probeer zo min mogelijk kracht te gebruiken. Ontspan tussen woorden door uw tien vingers licht op de toetsen te laten rusten.
Als u een hand wilt ontspannen zonder toetsen in te drukken, laat de vijf vingers dan ergens op het oppervlak van het toetsenbord rusten.
Druk elke toets licht maar gedecideerd in met één vinger per keer, en let er daarbij op dat u niet per ongeluk de verkeerde toetsen indrukt.
Om automatisch herhalen te gebruiken, drukt u de gewenste toets in en houdt u deze ingedrukt. Laat de toets los als u automatisch herhalen wilt stoppen.
Typespelletjes zijn een leuke manier om uw typesnelheid en -nauwkeurigheid te verbeteren. Zo wordt uw leerervaring een plezierige bezigheid!
De oefeningen voor vingercoördinatie en vermindering van spanning zullen u helpen om spanning te verminderen en zijn ook leuk om te doen. Een ontspannen houding en een prettige omgeving maken uw leerervaring een stuk plezieriger.
Neem ten minste 30 minuten de tijd voor elke les.
Zorg ervoor dat u uw vingers zo dicht mogelijk bij de basisrij houdt en beweeg uw handen zo min mogelijk terwijl u typt.
Blind leren typen betekent dat er fouten gemaakt worden: raak daarom niet ontmoedigd wanneer u een toets verkeerd indrukt.
Probeer met een constante snelheid te typen.
Als u uw polsen iets optilt, kunt u met uw vingers de toetsen snel en nauwkeurig indrukken.
Om over te schakelen van hoofdletters naar kleine letters moet u altijd de andere hand gebruiken. N.B.: op sommige laptops staan de toetsen dichter bij elkaar.
Controleer uw afstand tot het toetsenbord. Stel uw stoel bij om te voorkomen dat u te dicht op het toetsenbord zit. Pas de hoek van uw beeldscherm aan om reflectie te minimaliseren.
Hoe meer u oefent, des te beter en sneller u zult typen.
Tenzij u precies weet waar een cijfer of letter zich op het toetsenbord bevindt, kunt u de toets niet indrukken zonder naar het toetsenbord te kijken.
Probeer, indien mogelijk, te oefenen op een normaal toetsenbord en niet op een toetsenbord van een laptop.
Zorg ervoor dat u comfortabel achter uw toetsenbord zit en dat het toetsenbord op de juiste hoogte voor uw vingers staat.
Voordat u begint met de typesnelheidstest, moet u ervoor zorgen dat u rechtop zit en dat uw voeten plat op de grond staan. Houd uw ellenbogen dicht bij uw lichaam en uw polsen recht, en zorg ervoor dat uw boven- en onderarmen een hoek van ongeveer 90 graden maken. Vergeet niet om regelmatig te pauzeren.
Ontspanningsoefeningen: spreid de vingers van beide handen zo ver mogelijk uit elkaar. Doe dit gedurende vijf seconden en ontspan dan. Herhaal dit drie keer.
Controleer regelmatig uw typesnelheid en nauwkeurigheid met onze tool. Het aantal woorden per minuut geeft uw niveau aan.
Typesnelheidstests meten twee dingen: snelheid en fouten. Kijk daarom bij het afleggen van een test niet alleen naar uw snelheid.
Als het toetsenbord te hoog staat (of de stoel te laag), zullen fouten zich vooral voordoen bij het typen op de bovenste toetsenrijen. Als het toetsenbord te laag staat (of de stoel te hoog), zullen fouten zich vooral voordoen bij het typen op de onderste toetsenrijen.
Ontspanningsoefeningen: houd uw hand in het verlengde van uw pols en oefen zachtjes druk uit met de andere hand, waarbij u de duim op en neer beweegt. Doe dit gedurende vijf seconden, en ontspan. Herhaal dit drie keer per hand.
Als u een half uur tot een uur per dag oefent, duurt het ongeveer twee weken voordat u ongeveer 50 woorden per minuut typt. Wees geduldig.
Strek uw polsen en vingers voordat u aan een typesnelheidstest begint.
Als u gemakkelijker wilt typen, moet u uw vingerbehendigheid verbeteren. Het helpt als u gitaar speelt of een andere instrument bespeelt waarbij u uw handen moet gebruiken.
Ontspanningsoefeningen: strek beide armen voor u uit met de vingers bij elkaar. Maak een cirkel met uw handen door deze bij de pols te draaien. Draai de handen vijf keer linksom en vijf keer rechtsom.
Chat met uw vrienden en familieleden.
Doe aan het einde van elke les een typesnelheidstest.
Als u leert blind te typen, is het van groot belang dat u regelmatig oefent en zo ‘spiergeheugen’ ontwikkelt.
Ontspanningsoefeningen: strek de armen voor u uit met de handpalm naar beneden. Hef de handen omhoog alsof u iemand een stopteken geeft. Oefen met de ene hand achterwaartse druk uit op de opgeheven handpalm van de andere hand; doe dit gedurende vijf seconden, en ontspan. Herhaal dit drie keer per hand.
Als u bij het snel leren typen steeds naar het toetsenbord kijkt, blijft u spelfouten maken en problemen houden met dictees in de praktijk, omdat u niet op het scherm kijkt en dus niet ziet welke fouten u maakt.
Leg een handdoek over uw handen als u typt.
Begin langzaam en leer het hele toetsenbord kennen voordat u snel probeert te typen.
Als typen pijn gaat doen, stop dan onmiddellijk en neem een pauze.
Als u blind leert typen op uw werkplek, bespreek dan met uw werkgever wat het beste moment van de dag is om aan de cursus te werken – uw werkgever profiteert direct van uw nieuwe vaardigheden.
Het wordt aanbevolen niet te lang in één houding te zitten. Probeer indien mogelijk uw taken af te wisselen gedurende de dag.
Het kan nuttig zijn software te gebruiken die u eraan herinnert dat u een pauze moet nemen.
Ontspanningsoefeningen: strek een arm voor u uit met de handpalm naar beneden. Laat de hand vanaf de pols naar beneden vallen. Oefen met de ene hand druk uit op de rug van de andere hand; doe dit gedurende vijf seconden, en ontspan. Herhaal dit drie keer per hand.
Aangezien steeds intensiever gebruik wordt gemaakt van de computer, zowel op het werk als thuis, wordt RSI in verband gebracht met toetsenbordgebruik.
Regelmatig pauzeren en een goede houding, techniek en indeling van uw werkplek verminderen het risico op letsel door overbelasting.
Uw pols en ellenbogen en het toetsenbord moeten zich op ongeveer dezelfde hoogte bevinden en de hoek tussen uw boven- en onderarmen moet ongeveer 90 graden zijn. De bovenkant van uw scherm moet zich ongeveer op ooghoogte bevinden.
Kijk niet naar het toetsenbord als u typt. Zoek op gevoel de toetsen van de basisrij op. Sla de toetsen niet hard aan. Probeer zo min mogelijk kracht te zetten.
Als u na de cursus blind blijft typen is succes gegarandeerd. Indien u twijfelt: bedenk dat u binnen een paar weken de leertijd meer dan terugverdient door de verhoogde productiviteit.
Leer ook de sneltoetscombinaties met Ctrl en Alt te gebruiken – die kunnen erg handig zijn.
Oefenen in het dagelijkse leven is een goede manier om uw vaardigheden verder te verbeteren en uw zelfvertrouwen te vergroten.
Doe regelmatig een snelheidstest om uw typesnelheid te verbeteren.