Preskus hitrosti

0
Bes/min
0
Napake
00:00
Čas

Namigi

Poskusite gledati stran od tipkovnice. Najprej bo to težko, čez nekaj vaj pa bo postalo enostavno in vaši prsti se bodo začeli premikati podzavestno.
Ko se učite tipkati, glejte nad tipkovnico, da preverite, kateri prst morate uporabiti. Ne bojte se napak – če se zmotite, vam bo program pokazal, katero tipko morate pritisniti. Če je tipka pravilna, bo pokazal zeleno, za napačno pa rdeče.
Svoje novo pridobljeno znanje takoj preskusite še v vsakdanjih aktivnostih na računalniku. To je najboljši način učenja.
Določite si urnik. Če ga nimate, boste prehitro našli izgovor, da ne vadite.
Spremljajte število napak in se koncentrirajte na zmanjšanje le-tega, ne pa na povečanje hitrosti tipkanja. Končni rezultat bo večja produktivnost.
Morda vam bo pomagalo, če boste med pritiskom tipke tiho izgovorili ime tipke. Ne dovolite, da vam napake pokvarijo veselje – tipkanje je veščina, ki jo je mogoče z vajo izboljšati.
Bodite potrpežljivi. Ko se naučite pravilnih vzorcev prstov in tipk, se bosta hitrost in točnost razvili samodejno.
Premaknite samo tisti prst, ki ga zahteva črka. Ostali prsti naj ostanejo na svojem mestu v domači vrstici.
Prsti naj bodo postavljeni na tipkah v domači vrstici, roke od zapestja pa naj bodo postavljene pod istim kotom kot tipkovnica. Ne pustite, da zapestja ležijo na mizi ali tipkovnici.
Vsako vajo ponovite večkrat, dokler niste zadovoljni z rezultatom.
Ne tolcite po tipkah. Poskušajte jih pritiskati s čim manj sile. Med besedami počivajte, tako da položite vseh 10 prstov na tipke.
Če med počivanjem prstov ne želite aktivirati tipk, spustite vseh pet prstov hkrati kamor koli na površino tipkovnice.
Rahlo, toda odločno, tapnite simbol tipke z enim prstom, ob tem pa pazite, da ne tapnete drugih tipk.
Če želite aktivirati samodejno ponavljanje črke, tipko tapnite in jo pridržite. Spustite tipko, da se ponavljanje konča.
S tipkarskimi igrami boste na zabaven način izboljšali hitrost in točnost tipkanja. Uživajte tudi med učenjem!
Vaje za koordinacijo prstov in vaje za zmanjšanje stresa vam bodo pomagale zmanjšati napetost in vas pogosto spravile v boljšo voljo. Dobra volja in prijazno okolje tudi pripomoreta k motivaciji za učenje.
Za vsako vajo si vzemite najmanj 30 minut.
Med učenjem poskrbite, da bodo prsti čim bližje domačemu položaju, da zmanjšate premikanje rok.
Učenje tipkanja obvezno vključuje napake, zato naj vas morebitne napake ne odvrnejo od učenja.
Poskušajte tipkati z enakomerno hitrostjo.
Če rahlo dvignete zapestja, bodo vaši prsti hitreje in natančneje udarili po tipki.
Za preklop na veliko/malo črko vedno uporabite nasprotno roko. Opomba: na nekaterih tipkovnicah prenosnih računalnikov so črke bolj skupaj.
Preverite svojo oddaljenost od tipkovnice. Prilagodite višino sedišča, da ne sedite preblizu tipkovnice. Prilagodite tudi nagib monitorja, da ne bo odseval svetlobe.
Več, kot boste vadili, bolje in hitreje boste tipkali.
Če ne veste, kje je črka ali številka, ne boste mogli tipkati brez gledanja na tipkovnico.
Če je možno, vadite na običajni tipkovnici, ne na tipkovnici prenosnega računalnika.
Poskrbite, da vam tipkovnica ustreza in da je dovolj visoka za vaše prste.
Preden začnete preskus hitrosti tipkanja, poskrbite, da sedite vzravnano in da sta nogi na tleh. Komolca naj bosta čim bližje telesu, zapestji poravnani, podlakti ravni, vmes pa enakomerno dihajte.
Vaje za sproščanje: razširite prste na obeh rokah kolikor je možno. Zadržite pet sekund, nato sprostite. Ponovite trikrat.
Vsake toliko izmerite hitrost tipkanja. Z našim pripomočkom lahko preverite napredek v hitrosti in točnosti tipkanja že med učenjem. Število besed na minuto kaže vašo hitrost tipkanja.
Preskusi tipkanja merijo hitrost in število napak, zato naj vas med preskusom ne skrbi le hitrost tipkanja.
Če je tipkovnica previsoka (ali stol prenizek), se bo več napak pojavilo pri črkah z zgornje vrstice tipkovnice. Če je prenizka (ali stol previsok), se bodo pojavljale napake v spodnji vrstici tipkovnice.
Vaje za sproščanje: roko poravnajte v zapestju in z drugo roko narahlo potisnite iztegnjeni palec nazaj in navzdol. Pridržite pet sekund, nato spustite. Ponovite trikrat na vsaki roki.
Če boste vadili 30–60 minut vsak dan, boste hitrost pribl. 50 besed na minuto dosegli morda šele po tednu ali dveh. Bodite potrpežljivi.
Preden začnete preskus tipkanja, pretegnite zapestja in prste.
Za lažje tipkanje izboljšajte gibljivost. Pomaga, če igrate kitaro ali drug inštrument, pri katerem uporabljate roke.
Vaje za sproščanje: iztegnite obe roki naprej, prsti naj bodo stisnjeni skupaj, nato z rokama narišite krog tako, da jih vrtite v zapestjih. Naredite pet krogov v obe smeri.
Klepet s prijatelji in družinskimi člani.
Po koncu vsake vaje opravite preskus hitrosti.
Ko se učite tipkati, je izjemno pomembno, da se držite urnika vaj, ali pa bodo vaši prsti pozabili priučene gibe.
Vaje za sproščanje: iztegnite roki naprej, dlani naj bodo obrnjene navzdol. Dvignite dlani navzgor, kakor da poskušate nekoga zaustaviti. Z nasprotno roko povlecite dlan še bolj nazaj, zadržite pet sekund, nato spustite. Ponovite trikrat z vsako roko.
Če se naučite hitro tipkati in pri tem gledati tipkovnico, boste imeli težave z napačno zapisanimi besedami in narekom, saj ne boste videli svojih napak na zaslonu.
Med tipkanjem čez roke poveznite manjšo brisačo.
Začnite počasi in spoznajte celotno tipkovnico, preden začnete hitro tipkati.
Če vam tipkanje povzroča bolečine, se takoj ustavite in naredite premor.
Če se učite v delovnem okolju, se poskušajte s sodelavci dogovoriti, da vas nekaj časa pustijo pri miru. Vsem v službi bo prišla vaša nova veščina prav.
Priporočeno je, da niste v istem položaju dlje časa, zato delovne naloge načrtujte čim bolj raznoliko.
Uporabite lahko tudi opomnik, ki vas bo spomnil, kdaj je čas za premor.
Vaje za sproščanje: iztegnite roki naprej, dlan naj bo obrnjena navzdol. V zapestju obrnite dlan navzdol in z nasprotno roko povlecite dlan nazaj. Zadržite pet sekund, nato sprostite. Ponovite trikrat z vsako roko.
Zaradi čedalje pogostejše uporabe računalnika v službi in doma je čedalje pogostejša težava poškodba zaradi ponavljajočih gibov.
Tveganje za tovrstne težave lahko zmanjšate z upoštevanjem nasvetov glede pravilnega sedenja, tehnike tipkanja, nastavitve delovne postaje in rednih premorov.
Zapestje, komolec in tipkovnica naj bodo v isti ravnini, in sicer pod 90-stopinjskim kotom od nadlakti. Zgornji rob zaslona naj bo v ravnini vaših oči.
Med tipkanjem ne glejte tipkovnice. Drsite s prsti po njej, dokler ne najdete plastičnih oznak za domačo vrstico. Ne tolcite po tipkah, ampak jih pritiskajte s čim manj sile.
Uspeh in napredek sta odvisna od vaše odločnosti, da vadite tipkanje tudi potem, ko končate učenje. Če se vam zdi, da je učenje tipkanja izguba časa, upoštevajte, da se vam bo ta čas v nekaj tednih rednega dela povrnil v obliki večje storilnosti.
Naučite se tudi uporabljati glavne tipke skupaj s tipkama Ctrl in Alt, ki sta zelo uporabni bližnjici.
Z vajami v resničnih situacijah boste najlažje izboljšali svojo veščino in še povečali motivacijo.
Načrtujte redne preskuse hitrosti, da izboljšate hitrost tipkanja.