Тест за скорост

0
ДВМ
0
Грешки
00:00
Време

Подсказки

Опитайте се да не гледате в клавиатурата. В началото ще е трудно, но колкото повече напредвате с упражненията, ще откриете, че става по-лесно и пръстите Ви започват да се движат, без съзнателно да решавате кой пръст с кой клавиш е свързан.
В процеса на обучение гледайте над клавиатурата, за да видите кой пръст да използвате. Не се страхувайте да направите грешка – в такъв случай програмата ще Ви покаже правилния клавиш за използване. Ако клавишът е правилният, той става зелен, ако не е – червен.
Опитвайте се веднага да въвеждате придобитите нови знания като част от ежедневната си работа на компютър – няма по-добър начин да се научите да пишете на клавиатура.
Съставете си график. Ако не установите график за учене, твърде лесно се намира извинение, за да не се правят упражнения.
Следете броя на грешките, които правите и се съсредоточете върху намаляването на грешките при бъдещи тестове, вместо върху увеличаване на бързината на писане. Крайният резултат ще бъде увеличена производителност.
Може да е полезно да изговаряте тихо името на клавиша, когато го натискате. Не позволявайте на грешките да Ви обезсърчат – писането с десет пръста е умение, което може да бъде научено с упражнения.
Бъдете търпеливи. Щом научите правилните съответствия между пръстите и клавишите, скоростта и точността идват по естествен път.
Движете само пръста, необходим за натискане на клавиш. Не позволявайте на другите пръсти да се отделят от клавишите на изходната позиция.
Пръстите Ви трябва да бъдат поставени върху клавишите на изходната позиция, а ръцете Ви трябва да бъдат под същия ъгъл като клавиатурата. Не позволявайте на китките си да станат лениви и да се отпускат върху бюрото или клавиатурата.
Изпълнявайте всяко упражнение няколко пъти, докато останете доволни от уменията си за писане.
Не удряйте върху клавишите. Опитайте се да използвате възможно най-малко сила. Почивайте между думите, като отпускате и десетте пръста върху повърхността на клавишите.
За да отпочине ръката, без да активирате клавиши, отпуснете всичките пет пръста едновременно някъде върху клавиатурата.
Докосвайте символа на всеки клавиш леко, но отчетливо с един пръст, като внимавате да не докоснете случайно непредвидени клавиши.
За да активирате автоматичното повтаряне, докоснете желания клавиш и задръжте пръста си върху него. Вдигнете го, за да спре автоматичното повтаряне на знака.
Игрите за въвеждане на текст са забавен начин да подобрите скоростта и точността си при писане. Забавлявайте се, докато учите!
Упражненията за координиране на пръстите и намаляване на стреса ще спомогнат за намаляване на напрежението. Те често ще Ви карат да се засмеете. А веселото разположение и приятната обстановка могат да направят обучението забавно.
Уверете се, че имате поне по 30 минути за всеки урок.
Уверете се, че държите пръстите си възможно най-близо до изходната позиция и намалете максимално движенията на ръцете, докато се обучавате.
Ученето на машинопис не може да стане без грешки, така че не се обезкуражавайте, ако натиснете грешен клавиш.
Опитайте се да печатате с постоянна скорост.
Повдигането на китките ще помогне пръстите Ви да падат надолу и да натискат клавишите бързо и точно.
За да превключвате между главни и малки букви, използвайте винаги другата ръка. Забележка: Буквените клавиш на някои клавиатури на лаптоп може да бъдат разположени по-близо едни до други.
Проверете разстоянието си от клавиатурата. Коригирайте стола си, за да избегнете често срещан проблем – сядане твърде близо до клавиатурата. Регулирайте ъгъла, под който е поставен мониторът, за да намалите отблясъците.
Колкото повече се упражнявате, толкова по-добре ще печатате и ще увеличавате скоростта си.
Ако не знаете къде точно се намира даден буквен или цифров клавиш, няма да бъдете в състояние да го натиснете, без да погледнете надолу към клавиатурата.
Ако е възможно, упражнявайте се на стандартна клавиатура, а не на клавиатура на лаптоп.
Поставете клавиатурата удобно и се уверете, че е на правилната височина за пръстите Ви.
Преди да започнете теста за скорост на писане, уверете се, че сте седнали с изправен гръб, а стъпалата са поставен на пода. Дръжте лактите близо до тялото, китките прави, ръката (от лакътя до китката) хоризонтална и не забравяйте да правите редовни почивки.
Релаксиращи упражнения: Изпънете пръстите на двете ръце и ги раздалечете максимално. Задръжте за пет секунди, след това отпуснете. Повторете общо три пъти.
Измервайте скоростта на писане периодично – с нашия инструмент можете да проверявате напредъка си по отношение на скоростта и точността на писане, докато се обучавате. Броят на думи в минута показва овладяното ниво на печатане.
Тестовете за писане измерват две неща – скорост и грешки – така че когато правите теста ни за скоростно писане, не гледайте само скоростта.
Ако клавиатурата е твърде високо (столът е твърде нисък), грешки обикновено се правят в горните редове на клавиатурата. Ако клавиатурата е прекалено ниско (столът е твърде висока), грешки обикновено се правят в долните редове на клавиатурата.
Релаксиращи упражнения: Поставете ръката си в положение, подобно на екстензия на китката, леко притиснете с помощта на другата ръка върху протегнатия палеца назад и надолу. Задръжте пет секунди и отпуснете. Повторете по три пъти на ръка.
Може да е необходима седмица или две, за да стигнете скорост от около 50 думи в минута, ако се упражнявате по 30 – 60 минути всеки ден. Бъдете търпеливи.
Опънете китките и пръстите, преди да започнете тест за писане.
Ако искате да се направите писането по-лесно, трябва да подобрите сръчността си. Полезно е, ако свирите на китара или друг инструмент, който изисква сръчност на ръцете.
Релаксиращи упражнения: Опънете двете ръце напред със събрани пръсти и очертайте кръг с ръцете си, като ги въртите от китката. Пет кръга в едната посока, след това – още пет в обратната.
Разговаряйте с приятелите и семейството си.
След като свършите всеки урок, пробвайте се с тест за скорост.
Когато се учите да печатате, от първостепенно значение е да се придържате към постоянен график на упражненията. В противен случай пръстите Ви ще започнат да губят „мускулната“ си памет.
Релаксиращи упражнения: Протегнете ръцете си напред с длани обърнати надолу. Повдигнете ръцете си нагоре, като че ли казвате на някой да спре. С помощта на другата ръка натиснете дланта на вдигнатата ръка. Задръжте натиска в продължение на пет секунди, след това отпуснете. Повторете общо по три пъти на ръка.
Ако се научите да пишете бързо, като гледате в клавиатурата, ще продължите да имат затруднения с правописни грешки и диктовка, когато се сблъскате с реални житейски ситуации на писане, защото няма да можете да виждате грешките си на екрана.
Сложете кърпа ръка върху ръцете си, докато пишете на клавиатурата.
Започнете бавно и научете добре разположението на цялата клавиатура, преди да започнете да се обучавате за скорост.
Ако писането Ви причинява болка, спрете веднага и си починете.
Ако се обучавате в работна среда, опитайте да се договорите с работодателя си да използвате по-спокойните моменти през деня, за да се посветите на обучението си –а той ще има непосредствена полза от новите Ви умения.
Желателно е да избягвате оставането в едно положение за продължителни периоди от време. Разделете на части деня, като редувате задачите си, когато е възможно.
Добра идея е да използвате софтуерна програма, която да Ви напомня да си почивате от клавиатурата.
Релаксиращи упражнения: Протегнете ръката си напред, с дланта надолу. Отпуснете ръката надолу в китката. Използвайте дланта на другата ръка, за да приложите натиск върху задната част на отпуснатата ръка. Задръжте натиска в продължение на пет секунди, след това отпуснете. Повторете по три пъти на ръка.
С увеличеното използване на компютър както на работното място, така и у дома през последните години травмата от повтарящи се движения се асоциира с работата с клавиатура.
За да се намали рискът от развитие на травми от подобен тип, трябва да спазвате най-добрите практики в стойката, техниките, разположението на работната станция и да правите редовни почивки.
Китката, лактите и клавиатурата Ви трябва да са в една и съща хоризонтална равнина и под ъгъл от 90 градуса спрямо горната част на ръцете. Горната част на екрана трябва да е близо до нивото на очите.
Не гледайте в клавиатурата, когато пишете. Просто плъзнете пръстите наоколо, докато намерите маркираните клавиши за изходната позиция. Не блъскайте по клавишите. Опитайте се да прилагате възможно най-малко сила.
Успехът и усъвършенстването зависят от Вашата решителност да продължите с машинописа, след като сте приключили обучението си. За тези, които може би се колебаят – имайте предвид, че времето за обучение ще бъде компенсирано в рамките само на няколко седмици от повишената производителност.
Освен това трябва да се научите да използвате основните клавиши заедно с клавишите Ctrl и Alt – това е много полезно за използване на клавишните комбинации.
Практикуването в реални житейски ситуации е чудесен начин за по-нататъшно подобряване на уменията Ви и утвърждаване на увереността Ви.
Съставете график за редовно упражняване с „тестовете за скорост“, за да подобрите бързината си на писане.