Test brzine

0
RUM
0
Greške
00:00
Vrijeme

Savjeti

Pokušajte da ne gledate na tastaturu. To će biti teško u početku, ali kako napredujete kroz vježbe uvidjećete da to postaje sve lakše, a vaši prsti će se početi kretati bez vašeg svjesnog odlučivanja o tome koji je prst povezan s kojom tipkom.
Dok učite da kucate, gledajte iznad tastature da biste vidjeli koji prst da koristite. Nemojte se bojati da napravite grešku – ako to učinite, program će vam pokazati tačnu tipku za korištenje. Ako je tipka tačna, pokazuje se zelena boja, ako nije tačna - onda crvena.
Odmah pokušajte uvesti novostečena znanja kao dio svojih dnevnih aktivnosti za kompjuterom, jer ne postoji bolji način za učenje kucanja.
Uspostavite raspored. Ako ne odredite raspored za učenje, suviše je lako naći izgovor za nevježbanje.
Pazite na broj grešaka koje pravite i više se koncentrišite na smanjivanje svojih grešaka na budućim testovima, a ne povećanje svoje brzine kucanja. Krajnji rezultat će biti povećana produktivnost.
Možda će vam biti od pomoći da tiho izgovorite naziv tipke, dok ju ukucavate. Nemoj dozvoliti da vas vaše greške obeshrabre; slijepo kucanje je vještina koja se može naučiti kroz praksu.
Budite strpljivi. Kada se pravilno nauče šabloni prst-ukucavanje tipke, brzina i tačnost dolaze sami po sebi.
Pokrećite samo onaj prst koji je potreban da se ukuca tipka. Ne dozvolite ostalim prstima da odlutaju daleko od svojih određenih tipki početnog niza.
Vaši prsti bi trebali biti na tipkama početnog niza, a vaše ruke trebaju biti nakošene pod istim uglom kao tastatura. Ne dozvolite svojim ručnim zglobovima da postanu lijeni, a odmarajte se naslonjeni na radni sto ili tastaturu.
Vježbajte svaku vježbu po nekoliko puta, dok ne budete zadovoljni sa svojim vještinama kucanja.
Nemojte lupati po tipkama. Pokušajte da koristite minimalnu snagu što je više moguće. Opustite se između riječi, odmarajući svih deset prstiju na površini tipki.
Da biste se odmorili ruku bez aktiviranja tipki, istovremeno spustite svih pet prstiju bilo gdje na površinu tastature.
Dodirnite svaki simbol tipke lagano ali odrješito s jednim po jednim prstom, vodeći računa da slučajno ne dodirnite neželjene tipke.
Da biste aktivirali automatsko ponavljanje, pritisnite i držite jedan prst na željenoj tipki. Podignite prst da bi se zaustavilo automatsko ponavljanje.
Igre za kucanje su zabavan način da poboljšate svoju brzinu i tačnost kucanja. Zabavite se dok učite!
Vježbe za koordinaciju prsta i vježbe za redukciju stresa će vam pomoći u smanjenju napetosti, i često izmamiti osmijeh na vaše lice. A vesela narav i prijatan ambijent može pomoći da učenje bude zabavno.
Pobrinite se da sebi dozvolite barem 30 minuta za svaku lekciju.
Pobrinite se da držite svoje prste blizu početnog položaja, što je više moguće, a pokrete svoje ruke ograničite na minimum dok učite.
Učenje kucanja je sve u svemu pravljenje grešaka, tako da se nemojte obeshrabriti ako ukucate pogrešnu tipku.
Pokušajte da kucate s konstantnom brzinom.
Podizanje ručnih zglobova će vam pomoći da osigurate da vaši prsti mogu gipko poskakivati na dolje i ukucati tipke brzo i precizno.
Za zamjenu između velikog / malog slova uvijek koristite suprotnu ruku. Napomena: slova na nekim tastaturama za laptop mogu biti pozicionirana bliže jedna drugima.
Provjerite svoju udaljenost od tastature. Prilagodite svoju stolicu da biste izbjegli uobičajeni problem - sjedenje preblizu tastaturi. Podesite ugao svog monitora radi smanjenja odsjaja.
Što više vježbate, bolje ćete kucati i povećati svoju brzinu.
Ako ne znate gdje se tačno slovo ili tipka za broj nalazi, nećete biti u stanju da to ukucate bez gledanja dolje na tastaturu.
Ako je moguće, pokušajte vježbati na običnoj tastaturi a ne tastaturi za laptop.
Budite komotni sa svojom tastaturom i obezbjedite da ima pravu visinu za vaše prste.
Prije nego što započnete test brzine kucanja, pobrinite se da sjedite uspravno, a da su vam stopala u ravnom položaju na podu. Držite svoje laktove blizu tijela, svoje zglobove pravo i svoje podlaktice ravno, i ne zaboravite praviti redovne pauze.
Vježbe opuštanja: raširite prste obje ruke skroz razdvojeno. Zadržite na pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite to ukupno tri puta.
Pobrinite se da periodično mjerite svoju brzinu kucanja - dok učite, s našim alatom možete provjeriti svoj napredak u brzini i takođe u tačnosti. Broj riječi u minuti pokazuje vaš nivo kucanja.
Testovi kucanja procjenjuju dvije stvari, brzinu i greške, tako da kada počnete raditi naš test brzine, nemojte gledati samo na svoju brzinu.
Ako je tastatura previsoka (stolica preniska) greške imaju tendenciju da se pojavljuju pri gornjim redovima tastature. Ako je tastatura preniska (stolica previsoka) greške imaju tendenciju da se pojavljuju pri donjim redovima tastature.
Vježbe opuštanja: postavite svoju ruku u poziciju sličnu ekstenziji ručnog zgloba, i koristeći drugu ruku lagano pritisnite ispruženi palac u pravcu prema nazad i nadolje. Zadržite na pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite to tri puta po ruci.
Mogla bi biti potrebna sedmica ili dvije da se dostigne do brzine od ~50 riječi u minuti, ako vježbate 30-60 minuta svakog dana. Budite strpljivi.
Rastegnite svoje ručne zglobove i prste prije početka testa kucanja.
Ako želite da sebi olakšate kucanje, trebate poboljšati svoju spretnost. Pomaže ako svirate gitaru ili neki drugi instrument koji zahtijeva ruke.
Vježbe opuštanja: rastegnite obje ruke prema vani sa sastavljenim prstima i nacrtajte krug sa svojim rukama, rotirajući ih na zglobu. Pet krugova u jednom smjeru, a zatim pet u suprotnom smjeru.
Ćaskajte s prijateljima i porodicom.
Završite svaku lekciju, a zatim porobajte test brzine.
Kada učite kucati, veoma je važno da se pridržavate ustaljenog rasporeda vježbe, u suprotnom će vaši prsti početi da gube svoju motoričku memoriju.
Vježbe opuštanja: držite svoje ruke prema vani s dlanovima prema dolje. Podignite ruke uvis kao da nekome govorite da se zaustavi. Koristeći suprotnu ruku, pritisnite dlan podignute ruke. Zadržite pritisak na pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite to ukupno tri puta po ruci.
Ako učite da brzo kucate dok gledate na tastaturu, vi ćete i dalje imati teško razdoblje s pravopisnim grešakama i diktatom kada se nađete u situacijama kucanja u stvarnom svijetu , jer nećete biti u mogućnosti da vidite greške na ekranu.
Prebacite peškir za ruke preko svojih ruku dok kucate.
Počnite polako i naučite cijelu tastaturu prije nego što naučite da brzo kucate.
Ako vam kucanje uzrokuje bol, odmah se zaustavite i napravite pauzu.
Ako učite u radnom okruženju, pokušajte pregovarati sa svojim poslodavcem za miran period u toku dana, kako biste se posvetili svojim studijima - vaš poslodavac će izravno imati koristi od vaših novih vještina.
Poželjno je da se izbjegne ostajanje u jednom položaju na duži vremenski period. Osvježite svoj dan s naizmjeničnim zadacima kada je to moguće.
Može vam pomoći da upotrijebite alarm kako biste se podsjetili da napravite pauzu od svoje tastature.
Vježbe opuštanja: držite ruku prema vani, s dlanom prema dolje. Opustite ruku prema dolje na ručnom zglobu. Koristeći dlan suprotne ruke, pritisnite nadlanicu opuštene ruke. Zadržite pritisak na pet sekundi, a zatim se opustite. Ponovite to tri puta po ruci.
Budući da je upotreba kompjutera porasla na poslu i takođe kod kuće, „povreda zbog ponavljajućeg naprezanja“ (Repetitive Strain Injury) posljednjih godina je postala prateća u korištenju tastature.
Da biste smanjili rizik od izazivanja pretjeranih povreda trebate slijediti najbolje vježbe u držanju, tehnici, prilagođavanju radnog mjesta i praviti redovne pauze.
Vaš ručni zglob, laktovi i tastatura trebaju biti na istoj horizontalnoj ravni i pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vaše nadlaktice. Gornji dio vašeg ekrana treba biti približno u visini očiju.
Nemojte gledati u tastaturu dok kucate. Samo lagano pređite prstima preko dok ne nađu oznake za početni niz. Nemojte snažno udarati po tipkama. Pokušajte koristiti najmanju snagu što je više moguće.
Uspjeh i napredak ovisi o vašoj odlučnosti da se pridržavate slijepog kucanja nakon što završite s učenjem. Za one koji bi mogli oklijevati, uzmite u obzir da ćete u nekoliko sedmica više nego nadoknaditi vrijeme učenja, od povećane produktivnosti.
Također trebate naučiti da koristite glavne tipke zajedno s Ctrl i Alt tipkama - to je vrlo korisno za prečice na tastaturi.
Praksa u stvarnim životnim situacijama je odličan način da dodatno poboljšate svoje vještine i izgradite svoje samopouzdanje.
Planirajte redovnu praksu na ʼTestovima brzineʻ da biste poboljšali svoju brzinu kucanja.